joi, 28 ianuarie 2010
miercuri, 27 ianuarie 2010
marți, 26 ianuarie 2010
lucruri interesante //rare
INTERESANTE
Topul celor mai ciudate boli
1. Barbatul care nu se ingrasa niciodata
Omul poate manca absolut orice pana simte ca nu mai poate si, cu toate acestea, nu se ingrasa nici macar un gram, pentru ca sufera de o afectiune numita lipodistrofie. Din cauza acestei boli, corpul sau arde grasimile rapid. Barbatul in varsta de 59 de ani din Marea Britanie a trecut prin nenumarate teste. Timp de 10 ani nimeni nu i-a putut spune de ce sufera, pana cand doctorii au descoperit ca organismul sau produce de sase ori mai multa insulina decat cel al unui om normal.
2. Barbatul caruia nu-i este frig niciodata
Olandezul Wim Hof, supranumit “Omul de gheata”, a urcat pe Mont Blanc imbracat doar cu pantaloni scurti, a inotat sub gheata si a stat in bai de gheata. Oamenii de stiinta nu au o explicatie pentru faptul ca barbatul de 48 de ani suporta temperaturi care unui om obisnuit i-ar fi fatale.
3. Baiatul care nu poate sa doarma: nu a pus geana pe geana cativa ani
Rhett Lamb este uneori suparacios, ca orice copil de 3 ani. Dar e ceva ce-l face diferit de alti micuti: sufera de o boala rara, numita malformatia Chiari, care il impiedica sa doarma. “Creierul este pur si simplu storcosit de sira spinarii, astfel ca trunchiul cerebral, responsabil de toate functiile vitale ce controleaza somnul, vorbirea si chiar sistemul respirator, este strangulat”, a explicat doctorul baietelului.
4. Fata care este alergica la apa
Ashleigh Morris nu se poate balaci si nici nu se poate bucura de un dus fierbinte dupa o zi stresanta, pentru ca este alergica la apa! Pana si propria transpiratie ii provoaca eruptii dureroase pe tot corpul. Tanara de 19 ani sufera de o afectiune rara a pielii, numita urticarie acuagenica.
5. Femeia care nu poate sa uite
Este povestea desprinsa parca din filme a unei femei in varsta de 40 de ani, care isi aminteste absolut orice, indiferent ca face parte din viata ei sau este ceva de notorietate publica. Memoria ei este “continua, de necontrolat si automata”, spun cercetatorii care au studiat cazul. Intrebata despre orice zi din ultimii 25 de ani, femeia stie sa raspunda exact ce zi a saptamanii era, cum era vremea, ce s-a intamplat in viata ei, dar si evenimente prezentate in presa, care i-au captat atentia. Afectiunea de care sufera aceasta se numeste sindromul hipertimestic.
6. Fata care mananca doar Tic Tac
Natalie Cooper, o fata de 17 ani, sufera de o boala misterioasa, care o face sa-i fie greata ori de cate ori mananca ceva. Tanara a reusit sa fenteze, insa, boala cu… Tic Tac. Restul nutrimentelor le primeste printr-un tub special.
7. Cantaretul care nu se poate opri din sughitat
Chris Sands are 24 de ani si sughita o data la doua secunde, uneori chiar si in somn. A incercat sa se trateze inclusiv prin hipnoza si yoga, dar in zadar. Chris este convins ca problema lui este cauzata de aciditatea din stomac. Tanarul spune ca afectiunea i-a facut numai rau in cariera, dat fiind ca nu a putut sa cante decat de patru ori cu formatia Ebullient, din care face parte.
8. Fata care cade ori de cate ori rade
Kay Underwood, de 20 de ani, sufera de cataplexie. Cu alte cuvinte, orice emotie puternica face ca musculatura sa i se inmoaie instantaneu. Bucuria, furia, teama, surpriza, suferinta si chiar rusinea o pot face sa cada din picioare. Tanara din Marea Britanie a aflat acum cativa ani de neobisnuita boala. I s-a intamplat sa cada chiar si de 40 de ori intr-o singura zi. “Oamenilor li se pare ciudat si nu imi este intotdeauna usor sa fac fata reactiilor celor care nu ma cunosc”, marturiseste ea. La fel ca majoritatea cataplexicilor, Kay sufera si de narcolepsie, adica adoarme fara sa-si dea seama. 30.000 de britanici sunt bolnavi de narcolepsie, iar 70% dintre acestia au si cataplexie.
9. Femeia alergica la tehnologia moderna
Pentru majoritatea dintre noi, vorbitul la telefon si incalzitul mancarurilor la cuptorul cu microunde fac parte dintre “miracolele” secolului XXI. Debbie Bird nu se poate bucura de ele, pentru ca ii provoaca alergie. Femeia de 39 de ani nu suporta campul electromagnetic produs de calculatoare, de telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde si chiar de unele autovehicule.
duminică, 24 ianuarie 2010
sâmbătă, 23 ianuarie 2010
imagini rare
Cele patru manastiri ortodoxe copte cu viata monahala activa in prezent sunt comori ale artei religioase copte (restaurarile actuale se fac cu ajutorul unor echipe de specialisti din Olanda, Polonia etc), in aceslasi timp cuprind vestigii arheologice atestand amploarea vietii monahale din vechime, dar cele mai mari comori ale lor sunt moastele sfintilor despre care am citit in Patericul Egiptean sau vestigii cum ar fi copacul viu si acum, plantat de catre Sf. Efrem Sirul in timpul viziei sale pe aceste locuri (Manastirea Sirienilor).
vineri, 22 ianuarie 2010
joi, 21 ianuarie 2010
minuni minunate
Biserica Sfanta Teodora din Peloponez - biserica din care au crescut copaci
Aceasta sfanta a vietuit in secolul al XI-lea, in vremea maretului Bizant. Cand regiunea a fost asaltata de banditi, Sfanta Teodora a fost nevoita sa-si apere, dupa puteri, satul, insa, ca femeia, nu putea face prea multe. Pentru a nu fi respinsa din oaste, Teodora s-a deghizat in soldat si a intrat in randurile luptatorilor.
Din randuiala lui Dumnezeu, Teodora nu a supravietuit luptei. Se zice astfel ca, pe cand zacea intinsa la pamant, ea ar fi soptit cuvintele: "Fie ca trupul meu sa devina biserica, sangele meu sa devina rau de apa, iar parul meu sa devina padure de copaci."
Locuitorii din Vasta, miscati de eroismul acesteia si indurerati pentru pierderea ei, au construit o biserica pe locul unde a avut loc batalia si unde a si adormit in Domnul sfanta. Bisericuta din piatra a fost construita de localnici undeva intre secolele X-XII.
Legendele locului marturisesc cum ca un rau al zonei si-a schimbat traseul, ajungand astfel sa treaca chiar pe sub temelia bisericii construite de ei. Mai apoi, copaci au inceput sa creasca din acoperisul bisericii, ale caror radacini nu se vad nici in interiorul bisericii, nici sub tavan si nici pe lateralul cladirii. Sute de ani au trecut, insa radacinile tot nu se vad.
Astazi, pe acoperisul bisericutei ridicate in cinstea Sfintei Teodora de Peloponez, se afla un numar de 17 copaci uriasi. Cea mai mare parte dintre ei sunt inalti de peste 30 de metri, unii dintre ei avand o grosime de peste un metru. Multi dintre copaci au o greutate de peste o tona. Totusi, desi acoperisul bisericutei este subtire, fara nici o intaritura speciala, rezista ca prin minune. Oamenii de stiinta care au cercetat cazul isi marturisesc neputinta de a explica cum cresc copacii pe un acoperis subtire fara sa se prabuseasca biserica.
Sfanta Teodora din Vasta a ajuns, in foarte scurt timp, mult iubita de crestinii din zona. Minunile nu au incetat sa apara, multi gasindu-si alinare la mormantul sfintei. Biserica Ortodoxa a Greciei a canonizat-o, iar pelerinajele in Vasta nu inceteaza niciodata.
Se intampla adesea ca Sfanta Teodora de Peloponez sa fie confundata cu Sfanta Teodora din Alexandria, care imbracandu-se in haine de barbat a intrat si s-a nevoit intr-o manastire de calugari. Si-a luat numele de Teodor. O femeia a l-a acuzat pe "Teodor" ca a lasat-o insarcinata, iar sfanta a tacut, pentru a nu crea sminteala. Pentru mai multe, sa cititi viata Sfintei Teodora din Alexandria.
Ce spun oamenii de stiinta despre minunea din Vasta ?
In anul 2003, la cel de-al patrulea simpozion de "Archaeometrie" din Grecia s- a prezentat un raport geofizic asupra bisericutei din Vasta. Cercetatori de la Universitatea din Patras au venit special in Grecia pentru "a studia" minunea. Bisericuta se afla atat in purtarea de grija a Arhiepiscopiei locului, cat si sub ocrotirea Ministerului Culturii, ca monument bizantin de valoare nationala.
Minunea este evidenta: radacinile celor 17 copaci imensi nu se vad pe nici o parte. Acoperisul are o grosime de doar cativa centimetri, peretii sunt si ei din piatra, fara crapaturi sau gauri. Radacinile nu se vad nici in interior, nici in afara. Datorita acestora, micuta cladire se afla sub o imensa presiune, in timp fiind necesare unele restaurari, dar minore, si mai ales din cauza curiozitatii unora lipsiti de experienta, care au incercat "sa inteleaga" misterul. Interventiile neprofesioniste au afectat arhitectura bisericii, insa mult prea putin.
S-a hotarat sa se faca un test cu ultrasunete, peretii urmand a fi analizati bucatica cu bucatica. Rezultatul cercetarilor au oferit cercetatorilor raspunsurile necesare pentru a primi abrobarile necesare restaurarii in intregime a monumentului. S-a vazut cum radacinile se scurg prin firisoarele de spatiu ramas liber intre pietrele zidurilor, pana in pamant. Zidurile se afla intr-o permanenta tensiune, iar cladirea a devenit "un corp viu".
Marturiile arheologilor raman insa si ele la aceeasi concluzie: aceasta este o minune, unica in lume si inca inexplicabila, cum radacinile au putut urma aceasta cale si cum bisericuta si acoperisul sunt neatinse. Loukas Constantin, geolog: "Nu exista explicatie din partea geologiei. Este vorba de o minune continua" (1987). Gheorghe Raptis, silvicultor: "Intregul fenomen depaseste orice explicatie logica, fireasca si stiintifica a omului" (1992).
Elefterie Beligiannis, inginer: "De vreme ce vanturile care sufla acolo au puterea sa dezradacineze arbori, se intelege clar cu ce mare putere apasa cei 17 copaci asupra acoperisului" (1986). Elena Stavrogiannis, arhitecta: "Fenomen inexplicabil stiintific. Puterea greutatii si a vanturilor ar fi trebuit ca, datorita pozitiei bisericutei, dar si datorita constructiei provizorii a acesteia, si tinand seama si de vechimea ei, sa duca la distrugerea sa. Insa ea a ramas in picioare de atatea secole, fara stricaciuni serioase" (1993).
Anastasie Tinka, teolog, arheolog, istoric: "Intreaga crestere, existenta si viata a copacilor de pe acoperisul bisericutei Sfintei Cuvioase Mucenice Teodora uimeste, depaseste orice ratiune si explicare fireasca a omului. Aceasta arata o insusire rara: interventia lui Dumnezeu pentru faptura Lui, savarsirea minunii."
Makrigiannis, geolog: "Saptesprezece uriasi sprijiniti pe nimic. Toti acesti arbori imensi sunt inradacinati pe nimic, sau mai bine-zis pe acoperisul gros de cativa centimetri! Cea mai mare surpriza ne asteapta inauntru. Nici o radacina cat de mica nu iese dintre zidurile vechi. Nici o crapatura care sa se datoreze lor! Atunci cand vantul bate printr-un copac urias al bisericutei, radacinile lui formeaza niste parghii atat de puternice, incat micul asezamant ar trebui sa se darame imediat. Ca geolog, sunt in masura sa stiu foarte bine ca zidurile s-ar fi crapat si s-ar fi spart chiar numai din cauza unui singur copac, cu atat mai mult ca sunt saptesprezece" (1993).