marți, 25 mai 2010

cite ceva despre medicina

Cele 10 porunci ale Mihaelei Bilic

Cele 10 porunci ale Mihaelei Bilic

Data: 29 decembrie 2008

V-ati intrebat vreodata de ce toate curele de slabire incercate pana acum au dat gres? Va spunem noi: pentru ca slabitul ingrasa. In schimb, bunul simt face minuni. Deci, daca vrei ca anul acesta kilogramele sa plece de buna voie de pe talia ta, e suficient sa respecti cateva reguli simple, concepute, in exclusivitate pentru The ONE, de celebra nutritionista Mihaela Bilic.

S-a mai incheiat un an, moment ideal pentru a trage linie si a face bilantul. In cazul in care exista si zone cu „minus”, este absolut firesc si la indemana oricui sa dea vina pe kilogramele „in plus”. Pentru ca, nu-i asa, ce tap ispasitor mai bun putem gasi pentru esecuri, insatisfactii, tristete, singuratate, neincredere si mai stiu eu ce – decat silueta necorespunzatoare? Ei bine, va anunt cu tristete ca, din toata lista de probleme de mai sus, greutatea de pe cantar este in intregime responsabilitatea voastra. Si, daca intr-adevar vreti sa tineti sub control, pentru totdeauna, acest aspect, rezolvarile usoare si rapide nu vor da rezultate. Daca asta e prioritatea voastra pentru inceputul de an, va trebuie rabdare, multa vointa si un plan bine pus la punct. Altfel, va fi inca o cura de slabire inceputa lunea si terminata pana la asfintitul soarelui – a cata, oare?


Orice obicei bun necesita timp pentru a fi invatat pana cand devine reflex. De aceea, anul acesta va propun o alta abordare a managementului greutatii voastre: haideti ca, pe parcursul a 30 de zile, sa faceti ordine in comportamentul vostru alimentar, pentru ca apoi sa fiti capabile sa respectati si regulile, si (de ce nu?) restrictiile pe care le presupune o alimentatie echilibrata.


Fiecare regula noua va fi introdusa din trei in trei zile, astfel incat, pana la sfarsitul intervalului, cei 10 pasi esentiali de schimbare a obiceiurilor alimentare sa devina obisnuinta.

1. Tineti un jurnal alimentar
Notati intr-un carnetel absolut toata mancarea si bautura pe care le consumati pe parcursul unei zile, chiar si lucrurile minore, cum ar fi 5 sticks-uri, 1 bomboana sau ½ pahar de suc de portocale. Adaugati in dreptul fiecarui „articol” ora la care a fost consumat. Este esential ca jurnalul sa fie tinut cu cea mai mare corectitudine, altfel va furati singure caciula. Cu ajutorul unui pix rosu subliniati apoi toate alimentele pe care le considerati bogate in grasimi si zahar (patiserie, cascaval, mezeluri, prajeli, tocaturi, chips-uri, biscuiti, napolitane, prajituri, bauturi racoritoare, etc). Apoi, cu verde, subliniati legumele si fructele, carnea slaba, pestele, painea integrala si pastele, iaurtul si branza proaspata. Ati ghicit: la sfarsitul celor 30 zile, verdele trebuie sa fie majoritar.

2. Faceti cumparaturi corecte
Scopul de a diminua cat mai mult culoarea rosie din jurnalul nostru alimentar impune o alegere atenta a produselor din raftul supermarketului. Pentru ca, nu-i asa, cea mai simpla metoda ca sa nu mananci „prostii” este sa nu le ai la indemana. Mersul la cumparaturi cu burta plina este un alt truc menit sa va tina la distanta de ispite, iar alegerea pachetelor de mici dimensiuni, eventual chiar cu portiile ambalate individual, va va ajuta sa va opriti la timp din mancat, fara sa va fie „mila” de cutia care a ramas neterminata.

3. Reduceti pe cat posibil grasimile din alimentatie
Apelati mai degraba la grasimi nesaturate, vegetale (ulei), decat la cele saturate, animale (slanina, unt, smantana). Renuntati la prajeli si folositi uleiul crud, pus pe alimente direct in farfurie, dupa ce acestea au fost luate de pe foc. Nu cumparati niciodata mezeluri tocate (salam, carnati, parizer), pentru ca „liantul” ingredientelor este slanina. Folositi doar carne slaba (pulpa, muschi) si indepartati pielea de la pui si peste. Alegeti smantana, iaurtul si laptele cu continutul cel mai mic in grasime, iar untul cumparati-l in pachetele mici (de 10 g, aceasta fiind portia corecta). Renuntati la cascaval si branza topita in favoarea perlelor de branza, a iaurtului si telemelei. Uitati de patiserie – contine faina si grasime in parti egale.

4. Eliminati zaharul rafinat din dieta
Este un aliment fara valoare nutritiva si contine doar calorii „goale”, care ingrasa. Faceti acest lucru treptat, pentru ca, fiind un drog, creierul nostru va reactiona violent la lipsa lui. Incercati pentru inceput sa inlocuiti dulciurile concentrate (prajituri, biscuiti) cu altele, pe baza de fructe (tarte, placinte). Schimbati bauturile racoritoare (chiar si sucul natural) cu varianta light sau cu apa minerala, ceai, cafea. Cand alegeti cerealele de mic dejun, gemul sau dulceata, cautati sa aiba un continut minim de zahar sau sa fie indulcite cu fructoza. Nu apelati la miere ca la un indulcitor nepericulos; este mai concentrata decat zaharul. Scopul final este sa ajungeti sa consumati alimente dulci maxim o data pe zi (un fruct, putina ciocolata sau inghetata), iar daca se intampla doar o data pe saptamana, nu va va certa nimeni pentru asta.

5. Reduceti consumul de sare
O alimentatie sanatoasa nu presupune mancare nesarata si fara gust, insa excesul de sare poate crea probleme de sanatate. Evitati afumaturile, mezelurile si branzeturile fermentate, semipreparatele si alimentele tip fast-food, sticks-urile si covrigeii, semintele, sosurile. De multe ori, cantitatea mare de sare dintr-o mancare ascunde „defecte” de calitate. Incercati sa consumati produsele asa cum vin ele din natura, iar daca doriti „supliment” de gust, apelati fara retinere la condimente, ierburi aromate, usturoi, ardei iute, etc.

6. Faceti ordine in programul meselor
Regula cel mai greu de respectat este aceea de a avea trei mese principale pe zi si o gustare, iar in afara acestora – niciun fel de rontaieli. Pare simplu, insa abia cand notam intr-un jurnal tot ce am bagat in gura pe parcursul unei zile, putem constata cu surprindere ca am trecut usor cu vederea mici ciuguleli, in valoare de cateva sute de calorii. Un program fix al meselor ne ajuta sa ne reglam apetitul, sa ne fie foame la ore fixe, sa ne saturam cu cantitati mai mici de mancare. Astfel, reusim sa slabim mai repede si sa ne recapatam controlul asupra propriilor impulsuri, reusind sa facem diferenta intre foamea adevarata, pofta, plictiseala sau stres.

7. Transformati orice masa intr-un ritual placut
Invatati sa va comportati de fiecare data la masa ca si cum ati fi la restaurant si toata lumea ar fi cu ochii pe voi. Bagati in gura bucatele mici, mestecati de 20-30 ori fiecare inghititura, consumati maxim doua feluri de mancare, fara sa existe posibilitatea unui supliment, indiferent de cat de mult v-a placut; incercati sa lasati ceva in farfurie, iar in final ridicati-va inainte de a simti ca stomacul este plin. Evitati alimentele usor de transformat in sandvis, care se consuma repede in picioare, langa usa frigiderului; folositi o farfurie mare, pe care sa intre toate alimentele pe care le puteti consuma la masa respectiva; impuneti-va sa stati jos macar 15 minute si, in final, priviti-va in oglinda si recunoasteti daca ati oferit un spectacol placut sau, din contra, unul dizgratios. Fiti niste adevarate doamne, chiar si atunci cand nu va vede nimeni.

8. Acceptati momentele de slabiciune si ispitele
Vor fi, inevitabil, momente in care vointa voastra nu se va afla la cele mai inalte cote, iar anticiparea lor va va ajuta sa le treceti cu usurinta. Daca mergeti la cumparaturi, nu o faceti cu burta goala; infranati-va curiozitatea fata de noile modele de prajituri si pateuri de la cofetaria din colt; evitati mesele tip bufet suedez; invatati sa aruncati resturile din farfuria celorlalti direct la cos; nu petreceti ore intregi in bucatarie, preparand bunatati de care, apoi, sa nu aveti voie sa va atingeti. Nu faceti exercitii de vointa pe pielea voastra. Acceptati ca este omeneste sa poftiti si, de aceea, aveti grija sa fiti mereu satule, cu ajutorul alimentelor „permise” si „nepericuloase”.

9. Incercati sa renuntati la cure de slabire si inlocuiti-le cu un stil de viata sanatos
Indiferent de alimentul miraculos al unei cure de slabire, aceasta va da rezultate atat timp cat este respectata. Ce se intampla cand ne intoarcem la alimentatia noastra obisnuita, pentru ca dieta s-a terminat? Se intorc si kilogramele – de obicei, in numar mai mare. Solutia? Incetati sa va impuneti restrictii drastice pe perioade scurte de timp. Singura metoda de a scapa definitiv de obsesia slabitului este sa mancati putin din orice, in ideea ca si maine e o zi. Reinvatati ce inseamna o portie corecta; asociati alimentele intre ele; eliminati grasimile, zaharul si prajelile; invatati sa gatiti simplu, cu multe condimente si ierburi aromate; dati-va voie, din cand in cand, sa aveti mici placeri culinare si, cu timpul, rezultatele vor aparea. Iar de aceasta data vor fi stabile.

10. Orice miscare e mai mult decat nimic
Nu va cere nimeni ca, incepand de maine, sa mergeti zilnic la sala, insa trebuie sa stiti ca sedentarismul duce automat la scaderea metabolismului si, implicit, a arderilor de calorii. Daca nu pentru sanatate, macar pentru silueta, reinvatati sa mergeti pe jos. Nu va propun alergare, nu inot, nu aparate de forta, ci banalul mers pe jos, asa cum am facut din mosi-stramosi. Si, cine stie, privind oamenii in ochi si cerul albastru, poate veti descoperi ca viata e frumoasa, chiar si cu cateva kilograme in plus.

duminică, 23 mai 2010

Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem:

Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem:
cladiri mai mari, dar suflete mai mici;
autostrazi mai largi, dar minti mai înguste.
Cheltuim mai mult, dar avem mai putin;
cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.
Avem case mai mari, dar familii mai mici,
Avem mai multe accesorii, dar mai putin timp;
avem mai multe functii, dar mai putina minte,
mai multe cunostinte, dar mai putina judecata;
mai multi experti si totusi mai multe probleme,
mai multa medicina, dar mai putina sanatate.
Bem prea mult, fumam prea mult,
Cheltuim prea nesabuit,
Râdem prea putin,
Conducem prea repede,
Ne enervam prea tare,
Ne culcam prea târziu, ne sculam prea obositi,
Citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si
ne rugam prea rar.
Ne-am multiplicat averile, dar ne-am redus valorile.
Vorbim prea mult, iubim prea rar si urâm prea des.
Am învatat cum sa ne câstigam existenta, dar nu cum sa
ne facem o viata,
Am adaugat ani vietii si nu viata anilor.
Am ajuns pâna la luna si înapoi, dar avem probleme
când trebuie sa traversam strada sa facem cunostinta
cu un vecin.
Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si pe cel interior.
Am facut lucruri mai mari, dar nu si mai bune.
Am curatat aerul, dar am poluat solul.
Am cucerit atomul, dar nu si prejudecatile noastre.
Scriem mai mult, dar învatam mai putin.
Planuim mai multe, dar realizam mai putine.
Am învatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam.
Am construit mai multe calculatoare: sa detina mai
multe informatii, sa produca mai multe copii ca
niciodata, dar comunicam din ce în ce mai
putin.
Acestea sunt vremurile fast-food-urilor si digestiei
încete; oamenilor mari si caracterelor meschine;
profiturilor rapide si relatiilor superficiale.
Acestea sunt vremurile în care avem doua venituri, dar
mai multe divorturi,
Case mai frumoase, dar camine destramate.
Acestea sunt vremurile în care avem excursii rapide,
scutece de unica folosinta,
moralitate de doi bani, aventuri de-o noapte,
corpuri supraponderale si pastile care îti induc orice
stare, de la bucurie, la liniste si la moarte.
Sunt niste vremuri în care sunt prea multe vitrine,
dar nimic în interior.
Vremuri în care tehnologia îti poate aduce aceasta
scrisoare si în care
poti decide
fie sa împartasesti acest punct de vedere,
fie sa stergi aceste randuri.
Aminteste-ti sa-ti petreci timp cu persoanele iubite,
Pentru ca nu vor fi lânga tine o eternitate.
Aminteste-ti sa spui o vorba buna copilului care te
veneraza, pentru ca acel copil va creste curând si va
pleca de lânga tine.
Aminteste-ti sa-l îmbratisezi cu dragoste pe cel de
lânga tine pentru ca aceasta este singura comoara pe
care o poti oferi cu inima si nu te
costa
nimic.
Aminteste-ti sa spui “TE IUBESC” partenerului si
persoanelor pe care le îndragesti, dar mai ales sa o
spui din inima.
O sarutare si o îmbratisare vor alina durerea atunci
când sunt sincere.
Aminteste-ti sa-i tii pe cei dragi de mâna si sa
pretuiesti acel moment pentru ca într-o zi acea
persoana nu va mai fi lânga tine.
Fa-ti timp sa iubesti, fa-ti timp sa vorbesti, fa-ti
timp sa împartasesti gândurile pretioase pe care le
ai.

sursa: octavianpaler.ro

marți, 18 mai 2010

cite ceva despre medicina

Anexa 3. Harta Reflexogena a picioarelor, vedere laterala

Anexa 4. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme, I

cite ceva despre medicina

Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme, in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute, pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.

Conform plansei, segmentele corespondente sunt:

- piciorul drept (1) cu mana dreapta (1)

- piciorul stang (1) cu mana stanga (1)

- gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2)

- gamba stanga (2) cu antebratul stang (2)

- coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30

- coapsa stanga (3) cu bratul stang (3)

- soldul drept (4) cu umarul drept (4)

- soldul stang (4) cu umarul stang (4)

Degetele coincid, cele de la mana cu cele de la picior.

Zona palmara coincide cu zona plantara, zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. Zona cotului coincide cu zona genunchiului.de pepartea respectiva.

Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund, cu toata mana, 15-20 de minute, pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca.

2. Zonele reflexogene in maini

Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi. Masajul se face ori de cate ori dorim, cu conditia sa nu iritam local zona de masat. Fiind punctele cele mai la indemana, se poate face si automasaj.

3. Zone reflexe auriculare

Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. La 737l1117h inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus, de 5-6 ori, apoi de la canalul auricular, de 5-6 ori, in jos. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete, de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. Dupa aceea se trece la masarea zonelor, conform plansei, in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam.

Zona 1, lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale, dureri de dinti, miopie, glaucom, insomnie. In stare de iritare excesiva, se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara;

Zona 2, helixul – in dureri si inflamatii ale gatului, febra, tulburari intestinale;

Zona 3, radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare, tulburari de digestie, boli de piele si boli ale sangelui;

Zona 4 – in dureri de maini, umeri, omoplati, articulatii ale coatelor si umerilor;

Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale;

Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale;

Zona 7 – in dureri musculare, anchiloze, afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale;

Zona 8 – in sciatica, dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor;

Zona 9 – in astm bronsic, hipertensiune, afectiuni digestive;

Zona 10 – in nevralgii de sciatic, ameliorari din sechele lasate de poliomielita;

Zona 11 – in afectiuni de pancreas, ficat si vezica biliara;

Zona 12 – in nevralgii de trigemen, tuse, dureri de dinti, ameteala;

Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor, a afectiunilor pulmonare, in palpitatii si aritmii;

Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare;

Zona 15 – in dureri abdominale, vertij, scaderea acuitatii auditive;

Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase, in general migrene, insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi);

Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare;

Zona 18 – punctul inimii. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala, indiferent daca este mare sau mica;

Zona 20 – punct deosebit de important. Prin masarea lui, se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale, din calculi biliari, ischemie, astm bronsic in criza.

Anexa 9. Reflexologia vertebrala

Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. Abrams (SUA), la inceputul secolului nostru. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate.

Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta, vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor, vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste, vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului.

Corespondentele vertebrelor cu unele organe, functii si boli:

C1 – cap, creier, auz, ameteli, amnezie, nevralgie faciala si cervico-brahiala;

C2 – urechi, corzi vocale, glande suprarenale, aritmie;

C3 – amigdale, dinti, gingii, pancreas, cefalee;

C4 – astm bronsic, emfizem pulmonar;

C5 – membre superioare, paralizia membrelor superioare, sughit;

C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile), tahicardie paroxistica;

C7 – insuficienta hipofizara, tremuraturi, tahicardie, boala Basedow, reanimare;

T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila), percutia sa este contraindicata in glaucom;

T2 – scade tensiunea arteriala;

T3 –contracta pilorul, stimuleaza functia plamanilor si plexul solar;

Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie, hipertensiune arteriala, hiperfunctia hipofizei;

T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile;

T5 – deschide pilorul, insomnie, functia pancreasului;

T6 – litiaza biliara, contracta vezica biliara;

T7 – evacueaza vezica biliara, boli de ovare;

T8 – splina, rinichi, ficat;

T9 – litiaza biliara, dilata canalul coledoc, stimuleaza ovarele, dismenoree;

T10 – cistita, celulita, edeme, calculi renali, guta, diabet zaharat, impotenta sexuala, arterita;

T11 – boli de intestine;

T12 – prostata, incontinenta urinara;

L1 – ficat, pancreas, contractia colonului ascendent;

L2 – ficat, pancreas, contractia colonului transvers;

L3 – contractia colonului descendent;

L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului;

L5 –atonia vezicii urinare, enurezis;

S1 – favorizeaza erectia;

S2 – contractia rectului;

S3 – hemoroizi;

S4 – hemoroizi;

S5 – hemoroizi, favorizeaza erectia.

Anexa 1. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ.

Precizari:

1. Prin conventie, se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii, marginea de pe partea degetului mare, datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp, unde linia degetului mic cuprinde articulatiile, iar linia degetului mare – coloana vertebrala.

2. Dictionar minim: Calcaneu = calcai; Colon = intestin gros; Haluce = primul deget, degetul mare de la picior; Index = al doilea deget, aratatorul, de la mana; Maleola = oasele gleznei, oul piciorului; Police = primul deget, cel mare, de la mana;

3. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului; pe talpa stanga, invers.

Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini.

Facem consacrarea, recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie.

Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor, mai ales gambele, timp de maxim 5 min. Piciorul stang se infasoara intr-un prosop.

Ordinea manevrelor:

Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta.


PICIORUL DREPT

Nr. Mane-vra

CHEIA DE INTRARE

Pentru eliminarea toxinelor

1.

Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii, cu degetul mare pozitionat pe talpa.

2.

Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala.

Apasari puternice cu policele spre pacient; se poate folosi batul de masaj (capatul mare).

3.

Suprarenale – rinichi – uretere - vezica urinara sub pexul solar.

Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai, oblic pe ureter, atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!!


1. CAPUL

4.

Sinusuri, pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. Pe haluce – miscari laterale spre exterior; pe celelalte degete, tridimensional pe lungimea lor, dinspre unghie spre baza.

5.

Hipofiza, pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii, pe ridicatura.

Apasari puternice cu incheietura indexului; se poate folosi batul de masaj (capatul mic).

6.

Creierul mic, pe ½ dinspre exteriorul degetului mare.

Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija, este la suprafata).

7.

Epifiza, in varful unghiei, spre exteriorul degetului mare.

Apasari puternice cu incheietura indexului; se poate folosi batul de masaj, capatul mic.

8.

Creierul mare, pe ½ dinpre interiorul degetului mare. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija, este la suprafata.

9.

Tampla – Nerv trigemen – Ceafa, lateralul exterior al halucelui - baza lui – lateralul interior al talpii. Apasari puternice cu policele, continuu, dinspre varful exterior al halucelui, pe lateral, la baza lui, apoi spre lateralul intern al tapii, miscarea terminandu-se prin surub.

10.

Nasul, pe lateralul degetului mare.

Apasari puternice cu lateralul policelui, dinspre varf spre baza.

11.

Ochi, urechi, la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi).

Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii.


2. GLANDELE ENDOCRINE

12.

Paratiroida, la baza halucelui, in scobitura dinspre interiorul talpii.

Apasari puternice cu lateralul degetului mare, dinspre exteriorul spre interiorul talpii.

13.

Paratiroida – tiroida – timus, de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos, pe sub pernita degetului mare. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii.


3. TORACELE

14.

Muschiul trapez, ½ superioara a pernutei degetelor 2-5.

Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii.

15.

Plamani si bronhii, ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5.

Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii.


4. SISTEMUL DIGESTIV

16.

Stomac – pancreas – duoden, grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii, pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei.

17.

Intestinul subtire, pe mijlocul talpii, intre plexul solar si calcaneu.

Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5, dinspre plex spre calcai.

18.

Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal, deasupra calcaiului, din mijloc spre lateralul exterior, in sus spre mijlocul talpii, unghi drept si spre lateralul interior al talpii, pe sub stomac-pancreas-duoden. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros.

19.

Ficat – vezica biliara, sub pernuta degetelor 2-5, la mijloc si ceva mai jos.

Apasari puternice cu policele, dinspre pernuta spre mijlocul talpii.


5. PELVISUL

20.

Ovar sau testicol, mijlocul calcaiului. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator, spre pacient si tras, spre calcai; se poate folosi batul de masaj (capatul mare)

21.

Trompe uterine sau caile spermatice, pe partea exterioara a calcaiului, intre maleola externa si tendonul lui Ahile, pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna

22.

Uter sau prostata – vagin/penis, pe interiorul piciorului si ovar/testicol, pe exteriorul piciorului, incadrand piciorul ca bareta la sandale

Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte

23.

Hemoroizi, pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala), pe exteriorul piciorului, ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi, spre spate. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta.


6. SISTEMUL OSOS

24.

Articulatia iliaca – soldul, pe ambele parti ale piciorului, pe sub maleola.

Apasari puternice cu lateralul degetului mare, cu ambele maini, printr-o miscare tip du-te – vino si, cu varful degetului aratator, circular in jurul maleolei.

25.

Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene, pe interiorul piciorului. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala, mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului, pentru coccis.

26.

Articulatia umarului, pe lateralul exterior al talpii, in dreptul montului.

Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii.

27.

Articulatie genunchi – cot, pe lateralul exterior al talpii, in dreptul diafragmei.

Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii.

28.

Articulatii glezna – pumn, pe lateralul exterior al talpii, la inceputul calcaiului.

Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii, apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului, dinspre degete spre calcai.

29.

Nervul sciatic, pe lateralul exterior al talpii, spre spatele calcaiului.

Apasari puternice cu lateralul degetului mare, dinspre interior spre exteriorul talpii, tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana; se poate lucra si impreuna cu coccisul,

30.

Maxilar – mandibula, la baza unghiei halucelui, dinspre exterior spre interior.

Apasari puternice cu policele, dinspre exteriorul spre interiorul talpii.

31.

Dintii (incisivi-canini-premolari-molari), la baza unghiilor degetelor 2-5.

Apasari puternice cu policele, dinspre interior spre exteriorul talpii.


7. GAT – TORACE

32.

Amigdalele, sub unghia halucelui, pe mijloc. Apasari puternice cu policele ambelor maini, dinspre varf spre baza degetului, incadrand osul halucelui.

33.

Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) - marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5)

Apasari puternice cu ambele policele, simultan, in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5, dinspre degete spre bolta piciorului.

34.

Sani – muschi pectorali, in spatiul de deasupra degetelor 2-4

Apasari circulare cu policele, in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers, la femei.

35.

Se recomanda revenirea pe marea limfa.

36.

Diafragma, bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului), dinspre interior spre exterior. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite, in usor evantai, dinspre interiorul spre exteriorul talpii.


8. CHEIA DE IESIRE

37.

Ganglionii abdominali (in interior), toracici (in exterior), 1/3 din lungimea gambei in sus, incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei.

38.

Ganglionii inghinali, pe os, 1/3 din lungimea gambei.

Apasari puternice cu lateralul degetului mare, dinspre glezne spre gamba.

39.

Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior), pe lateralele gambelor. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei, pana la genunchi.

40.

Nervul sciatic, deasupra calcaiului, pe mijlocul gambei.

Apasari puternice cu lateralul policelui, dinspre glezna spre genunchi.

41.

Limfa capului, intre degetele 2-3 si 3-4

Ciupituri cu dpua degete.

42.

Masaj general, de relaxare al piciorului, inclusiv gamba.

43.

Se culeg energiile negative, prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor, dinspre genunchi la talpa, de cateva ori.

Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang.

Nr. Ma-nevra

PICIORUL STANG

16.

Stomac – duoden - pancreas, grosimea a doua degete sub pernuta halucelui.

Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii, pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei.

18.

Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect - anus, dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior, unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii.

Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros.

19.

Inima – splina, sub pernuta degetelor 2-5, la mijloc si ceva mai jos.

Apasari moderate cu policele pe zona inimii, puternice pe zona splinei, dinspre pernuta spre mijlocul talpii.

Se infasura si piciorul stang in prosop, se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni, timp in care acesta inchide ochii, se relaxeaza, se gandeste la ceva frumos si, daca vrea, spune si el o rugaciune.

Multumim pacientului pentru ca ne-a ales.

Ne spalam pe maini.

Anexa 2. Harta Reflexogena a picioarelor, vedere plantara

Anexa 3. Harta Reflexogena a picioarelor, vedere laterala