MILA Mila este deseori definitã ca fiind un sentiment de compãtimire fatã de o persoanã sau grup de persoane aflate în nevoi sau necazuri. Se crede de asemenea cã mila este un sentiment uman, creat de constiinta noastrã. Ambele crezuri despre milã sînt gresite. Mila nu este un sentiment omenesc. Ea este un caracter al Creatorului Divin . A fost insuflatã ( nu inspiratã ) de Dumnezeu omului la creatie. Mila nu poate fi obtinutã prin educatie , ea este un caracter pe care omul îl obtine prin nasterea lui. Dacã am realiza ce înaltã origine are mila am exersa-o mai des.
Mila este inclusã în caracterele dumnezeiesti ale autoritãtii Lui Dumnezeu. Mila produce un efect al actiunii Suveranitatii Creatorului. Dumnezeu nu " încearcã " un sentiment de milã. El exercitã mila cu autoritatea suveranitãtii Sale de Dumnezeu. El " vrea" mila. El " alege " mila. El " impune" mila. Biblia ne învatã cã mila este exercitatã de Dumnezeu în decisiile Sale Suverane. Dumnezeu I-a spus lui Moise , conducãtorul poporului Israel urmãtoarele :" Voi avea milã de oricine-Mi va plãcea sã am milã; si Mã voi îndura de oricine-Mi va plãcea sã Mã îndur ". ( Exod 33:19). Apostolul Pavel comenteazã acest pasaj în felul urmãtor :" Asadar, nu atîrnã nici de cine vrea, nici de cine aleargã, ci de Dumnezeu care are milã". Deci viata noastrã nu depinde de noi, nici de deciziile noastre, nici de puterea noastrã ci de Dumnezeu " care are milã". Este adevaratã zicala romîneascã care zice "prin mila Lui Dumnezeu".
Un exemplu concret în care Dumnezeu "decide" mila cu autoritate este Istoria lui Iona. Acest on a fost un prooroc a Lui Dumnezeu care a fost trimis sã avertizeze poporul din Ninive cã dacã nu se pocãiesc for fi nimiciti. Iona care stia cã ninivenii nu meritã milã de la Dumnezeu s-a urcat pe o corabie si a fugit spre Tars, departe de niniveni , împotriva poruncii Lui Dumnezeu. Ca urmare a ignorãrii poruncii dumnezeiesti a ajuns în pîntecele unui peste care l-a aruncat pe mal dupã trei zile . Nu cred cã o altã fiintã de pe pãmînt ar fi experimentat o situatie mai înfricosãtoare ca a lui Iona. Dumnezeu I-a dovedid lui Iona cã nu este de glumit cu Suveranitatea Sa. Si bineînteles Mila face parte din Suveranitatea Divinã. Dumnezeu îi explicã lui Iona actiunea Sa: " Tie îti este milã de curcubetele acesta, care nu te-a costat nici o trudã si pe care nu tu l-ai fãcut sã creascã, ci într-o noapte s-a nãscut si într-o noapte a pierit. Si Mie sã nu-Mi fie milã de Ninive , cetatea cea mare, în care se aflã mai mult de o sutã douãzeci de mii de oameni , care nu stiu sã deosebeascã dreapta de stînga lor, afarã de o multime de vite !"( Iona 4 :10-12). Dumnezeu este milos pentru cã El este Creatorul si îsi exercitã aceastã Suveranitate printre creaturile Sale.
Fiul Lui Dumnezeu a cãutat sa învete pe oameni ce este mila. El a stat la masã cu oamenii pãcãtosi nu pentru cã le-a acceptat starea lor pãcãtoasã ci pentru cã era milos si în mila Lui a dorit ca fiecare om sa aibe sansa la mîntuire. Invãtãtorii legii nu au înteles lucrul acesta si îl criticau pe Isus ca " manîncã cu vamesii si cu pãcãtosii". Isus le-a rãspuns:" Nu cei sãnãtosi au trebuintã de doftor, ci cei bolnavi. Duceti-vã de învãtati ce înseamnã :" Milã voiesc, iar nu jertfã". Cãci n-am venit sã chem la pocãintã pe cei neprihãniti, ci pe cei pãcãtosi ."(Matei 9:12-13).
Mila este o poruncã a Lui Dumnezeu. Proorocul Mica ne-o expune în felul urmãtor:" Ti s-a arãtat, omule, ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine, decît sã faci dreptate, sã iubesti mila, si sã umbli smerit cu dumnezeul tãu?"(Mica 6:8).
Trãim viata pe pãmînt sub cupola autoritãtii Milei Lui Dumnezeu. Vom suporta consecintele toti cei care vom ignora aceastã autoritate. Biblia ne spune clar :" Sã vorbiti si sã lucrati ca niste oameni care sã fie judecati de o lege a slobozeniei: cãci judecata este fãrã milã pentru celce n-a avut milã; dar mila biruieste judecata ."( Iacov 2: 12-13 ).
Daca doresti sã nu fii judecat de pãcatele tale , ci iertat, tu trebuie sã accepti mila ca un prim caracter oferit de Dumnezeu prin creatie, sã o exersezi din cele mai mici pînã la cele mai mari lucruri în viatã.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu