marți, 25 mai 2010

cite ceva despre medicina

Cele 10 porunci ale Mihaelei Bilic

Cele 10 porunci ale Mihaelei Bilic

Data: 29 decembrie 2008

V-ati intrebat vreodata de ce toate curele de slabire incercate pana acum au dat gres? Va spunem noi: pentru ca slabitul ingrasa. In schimb, bunul simt face minuni. Deci, daca vrei ca anul acesta kilogramele sa plece de buna voie de pe talia ta, e suficient sa respecti cateva reguli simple, concepute, in exclusivitate pentru The ONE, de celebra nutritionista Mihaela Bilic.

S-a mai incheiat un an, moment ideal pentru a trage linie si a face bilantul. In cazul in care exista si zone cu „minus”, este absolut firesc si la indemana oricui sa dea vina pe kilogramele „in plus”. Pentru ca, nu-i asa, ce tap ispasitor mai bun putem gasi pentru esecuri, insatisfactii, tristete, singuratate, neincredere si mai stiu eu ce – decat silueta necorespunzatoare? Ei bine, va anunt cu tristete ca, din toata lista de probleme de mai sus, greutatea de pe cantar este in intregime responsabilitatea voastra. Si, daca intr-adevar vreti sa tineti sub control, pentru totdeauna, acest aspect, rezolvarile usoare si rapide nu vor da rezultate. Daca asta e prioritatea voastra pentru inceputul de an, va trebuie rabdare, multa vointa si un plan bine pus la punct. Altfel, va fi inca o cura de slabire inceputa lunea si terminata pana la asfintitul soarelui – a cata, oare?


Orice obicei bun necesita timp pentru a fi invatat pana cand devine reflex. De aceea, anul acesta va propun o alta abordare a managementului greutatii voastre: haideti ca, pe parcursul a 30 de zile, sa faceti ordine in comportamentul vostru alimentar, pentru ca apoi sa fiti capabile sa respectati si regulile, si (de ce nu?) restrictiile pe care le presupune o alimentatie echilibrata.


Fiecare regula noua va fi introdusa din trei in trei zile, astfel incat, pana la sfarsitul intervalului, cei 10 pasi esentiali de schimbare a obiceiurilor alimentare sa devina obisnuinta.

1. Tineti un jurnal alimentar
Notati intr-un carnetel absolut toata mancarea si bautura pe care le consumati pe parcursul unei zile, chiar si lucrurile minore, cum ar fi 5 sticks-uri, 1 bomboana sau ½ pahar de suc de portocale. Adaugati in dreptul fiecarui „articol” ora la care a fost consumat. Este esential ca jurnalul sa fie tinut cu cea mai mare corectitudine, altfel va furati singure caciula. Cu ajutorul unui pix rosu subliniati apoi toate alimentele pe care le considerati bogate in grasimi si zahar (patiserie, cascaval, mezeluri, prajeli, tocaturi, chips-uri, biscuiti, napolitane, prajituri, bauturi racoritoare, etc). Apoi, cu verde, subliniati legumele si fructele, carnea slaba, pestele, painea integrala si pastele, iaurtul si branza proaspata. Ati ghicit: la sfarsitul celor 30 zile, verdele trebuie sa fie majoritar.

2. Faceti cumparaturi corecte
Scopul de a diminua cat mai mult culoarea rosie din jurnalul nostru alimentar impune o alegere atenta a produselor din raftul supermarketului. Pentru ca, nu-i asa, cea mai simpla metoda ca sa nu mananci „prostii” este sa nu le ai la indemana. Mersul la cumparaturi cu burta plina este un alt truc menit sa va tina la distanta de ispite, iar alegerea pachetelor de mici dimensiuni, eventual chiar cu portiile ambalate individual, va va ajuta sa va opriti la timp din mancat, fara sa va fie „mila” de cutia care a ramas neterminata.

3. Reduceti pe cat posibil grasimile din alimentatie
Apelati mai degraba la grasimi nesaturate, vegetale (ulei), decat la cele saturate, animale (slanina, unt, smantana). Renuntati la prajeli si folositi uleiul crud, pus pe alimente direct in farfurie, dupa ce acestea au fost luate de pe foc. Nu cumparati niciodata mezeluri tocate (salam, carnati, parizer), pentru ca „liantul” ingredientelor este slanina. Folositi doar carne slaba (pulpa, muschi) si indepartati pielea de la pui si peste. Alegeti smantana, iaurtul si laptele cu continutul cel mai mic in grasime, iar untul cumparati-l in pachetele mici (de 10 g, aceasta fiind portia corecta). Renuntati la cascaval si branza topita in favoarea perlelor de branza, a iaurtului si telemelei. Uitati de patiserie – contine faina si grasime in parti egale.

4. Eliminati zaharul rafinat din dieta
Este un aliment fara valoare nutritiva si contine doar calorii „goale”, care ingrasa. Faceti acest lucru treptat, pentru ca, fiind un drog, creierul nostru va reactiona violent la lipsa lui. Incercati pentru inceput sa inlocuiti dulciurile concentrate (prajituri, biscuiti) cu altele, pe baza de fructe (tarte, placinte). Schimbati bauturile racoritoare (chiar si sucul natural) cu varianta light sau cu apa minerala, ceai, cafea. Cand alegeti cerealele de mic dejun, gemul sau dulceata, cautati sa aiba un continut minim de zahar sau sa fie indulcite cu fructoza. Nu apelati la miere ca la un indulcitor nepericulos; este mai concentrata decat zaharul. Scopul final este sa ajungeti sa consumati alimente dulci maxim o data pe zi (un fruct, putina ciocolata sau inghetata), iar daca se intampla doar o data pe saptamana, nu va va certa nimeni pentru asta.

5. Reduceti consumul de sare
O alimentatie sanatoasa nu presupune mancare nesarata si fara gust, insa excesul de sare poate crea probleme de sanatate. Evitati afumaturile, mezelurile si branzeturile fermentate, semipreparatele si alimentele tip fast-food, sticks-urile si covrigeii, semintele, sosurile. De multe ori, cantitatea mare de sare dintr-o mancare ascunde „defecte” de calitate. Incercati sa consumati produsele asa cum vin ele din natura, iar daca doriti „supliment” de gust, apelati fara retinere la condimente, ierburi aromate, usturoi, ardei iute, etc.

6. Faceti ordine in programul meselor
Regula cel mai greu de respectat este aceea de a avea trei mese principale pe zi si o gustare, iar in afara acestora – niciun fel de rontaieli. Pare simplu, insa abia cand notam intr-un jurnal tot ce am bagat in gura pe parcursul unei zile, putem constata cu surprindere ca am trecut usor cu vederea mici ciuguleli, in valoare de cateva sute de calorii. Un program fix al meselor ne ajuta sa ne reglam apetitul, sa ne fie foame la ore fixe, sa ne saturam cu cantitati mai mici de mancare. Astfel, reusim sa slabim mai repede si sa ne recapatam controlul asupra propriilor impulsuri, reusind sa facem diferenta intre foamea adevarata, pofta, plictiseala sau stres.

7. Transformati orice masa intr-un ritual placut
Invatati sa va comportati de fiecare data la masa ca si cum ati fi la restaurant si toata lumea ar fi cu ochii pe voi. Bagati in gura bucatele mici, mestecati de 20-30 ori fiecare inghititura, consumati maxim doua feluri de mancare, fara sa existe posibilitatea unui supliment, indiferent de cat de mult v-a placut; incercati sa lasati ceva in farfurie, iar in final ridicati-va inainte de a simti ca stomacul este plin. Evitati alimentele usor de transformat in sandvis, care se consuma repede in picioare, langa usa frigiderului; folositi o farfurie mare, pe care sa intre toate alimentele pe care le puteti consuma la masa respectiva; impuneti-va sa stati jos macar 15 minute si, in final, priviti-va in oglinda si recunoasteti daca ati oferit un spectacol placut sau, din contra, unul dizgratios. Fiti niste adevarate doamne, chiar si atunci cand nu va vede nimeni.

8. Acceptati momentele de slabiciune si ispitele
Vor fi, inevitabil, momente in care vointa voastra nu se va afla la cele mai inalte cote, iar anticiparea lor va va ajuta sa le treceti cu usurinta. Daca mergeti la cumparaturi, nu o faceti cu burta goala; infranati-va curiozitatea fata de noile modele de prajituri si pateuri de la cofetaria din colt; evitati mesele tip bufet suedez; invatati sa aruncati resturile din farfuria celorlalti direct la cos; nu petreceti ore intregi in bucatarie, preparand bunatati de care, apoi, sa nu aveti voie sa va atingeti. Nu faceti exercitii de vointa pe pielea voastra. Acceptati ca este omeneste sa poftiti si, de aceea, aveti grija sa fiti mereu satule, cu ajutorul alimentelor „permise” si „nepericuloase”.

9. Incercati sa renuntati la cure de slabire si inlocuiti-le cu un stil de viata sanatos
Indiferent de alimentul miraculos al unei cure de slabire, aceasta va da rezultate atat timp cat este respectata. Ce se intampla cand ne intoarcem la alimentatia noastra obisnuita, pentru ca dieta s-a terminat? Se intorc si kilogramele – de obicei, in numar mai mare. Solutia? Incetati sa va impuneti restrictii drastice pe perioade scurte de timp. Singura metoda de a scapa definitiv de obsesia slabitului este sa mancati putin din orice, in ideea ca si maine e o zi. Reinvatati ce inseamna o portie corecta; asociati alimentele intre ele; eliminati grasimile, zaharul si prajelile; invatati sa gatiti simplu, cu multe condimente si ierburi aromate; dati-va voie, din cand in cand, sa aveti mici placeri culinare si, cu timpul, rezultatele vor aparea. Iar de aceasta data vor fi stabile.

10. Orice miscare e mai mult decat nimic
Nu va cere nimeni ca, incepand de maine, sa mergeti zilnic la sala, insa trebuie sa stiti ca sedentarismul duce automat la scaderea metabolismului si, implicit, a arderilor de calorii. Daca nu pentru sanatate, macar pentru silueta, reinvatati sa mergeti pe jos. Nu va propun alergare, nu inot, nu aparate de forta, ci banalul mers pe jos, asa cum am facut din mosi-stramosi. Si, cine stie, privind oamenii in ochi si cerul albastru, poate veti descoperi ca viata e frumoasa, chiar si cu cateva kilograme in plus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ohh, cum tremură carnea pe mine,

Ohh, cum tremură carnea pe mine,

Şi lacrimi curg pline cu suspine

Din viaţa-mi plină de păcate

Ce n-o mai pot vreodată-ntoarce

Căci iată… ziua judecăţii acum este!

Şi ce priveliste înfricoşătoare

Că-s gol, din cap până-n picioare

Şi nu-i nici umbră şi nici loc

Să scap de-al patimilor foc,

Şi de mustrarea ce mă pironeşte

Din ochii Domnului ce drept în inimă-mi priveşte,

Şi oare ce cuvânt de îndreptare

Să îmi aduc cumva în apărare?

Când iată cum îmi stau în spate

Vorbe şi ganduri …şi ticăloase fapte!

Toate câte inima le-a-ngăduit

Şi toată viclenia ce-n mine a dospit,

Şi orice gând ce-adânc eu am ascuns,

Iată… m-acuză acum fără să-i pot da răspuns.

De unde să îmi iau curaj ca să-mi înalţ privirea

Când de atâtea ori eu am trădat Iubirea ?!?

Şi am făcut atâtea rele fapte

Ce-au întrecut nisipurile mării de nenumărate!

Ohh, cum stau cuprins de groază

Când am în faţă îngeri cât ochii nu pot ca să vază

Şi sfinţi cât nici cu mintea nu cuprind

De nici vreun suflet nu mai văd măcar clipind!

Nu pot în ochi pe unul singur să privesc

Căci de la slava lor ca ceara mă topesc

Şi-un tainic glas îmi roade sufletul în mine

Că nu mai pot lucra măcar un strop de bine

Iar celor ce mi-au cerut ceva vreodată

Le-aş da acum şi viaţa toată

Dar prea târziu este acum

Ca să mai pot întoarce-al vieţii drum.

De maică, prieteni şi de fraţi mă arde dorul,

Dar nu-ndrăznesc a le mai cere ajutorul

Căci dragostea ce trebuia ca să le port

Mă osândeşte acum să fiu un veşnic mort,

Şi mă privesc cu toţii muţi de durere

Văzându-mă cu-adevărat cum sunt la Înviere

Şi cine să aibe măcar o urmă de-ndrăzneală

Când toate-s date la iveală?

Până şi diavolul cel răzvrătit

Stă undeva deoparte înmărmurit,

Şi nu-ndrăzneste nici să mai cârtească

Căci iezerul de foc i-a luat şi glasul ca să mai grăiască.

Şi vântul şi cu timpul s-au oprit în loc

Şi nu vor mai mişca deloc

…Căci iată stă suflarea toată

În pragul veşniciei, la Dreapta Judecată,

Cu Dumnezeu pe tron biruitor

Ajuns la capătul răbdărilor,

Şi răsplătind la fiecare-n parte

După dreptate pentru toate.

Iar eu de cel mai greu păcat,

Din creştet până-n tălpi mă aflu vinovat

Că pentru frate nu mi-a curs prin vine

Macar o raza de iubire,

Insă inima-mi tremurând cu disperare

Imploră acum… o ultimă iertare.



Persoane interesate